Ontstaan & voorstellen Infradock

We hebben een afgelopen jaren een digitaal, schaalbaar en flexibel platform voor het plannen, voorbereiden en uitvoeren van infraprojecten gerealiseerd. Dit zijn we nu aan het uitbreiden en doorontwikkelen, samen met een toegewijd en deskundig team van ICT-specialisten, UX-designers en financiële- en operationele experts. In de komende tijd gaan we met hen in gesprek; zij zijn de drijvende kracht achter onze missie en platform SmartInfra.

Als aftrap gaan we in gesprek met onze directeur Thomas van der Knaap. We spreken met hem over het ontstaan van Infradock, de missie en we blikken terug op afgelopen periode én vooruit op dit jaar.

Hi Thomas, kun je jezelf voorstellen?

‘’Thomas van der Knaap, geboren Rotterdammer. Ik woon samen met Lisebette en ben vader van twee zoons. Daarnaast al geruime tijd werkzaam in de energiesector en sinds ruim twee jaar directeur van Infradock.’’

Waar heb je gewerkt en wat heb je gedaan?

‘’Begonnen bij NUON, hier heb ik gewerkt op verschillende afdelingen van zowel het leverings- als netbedrijf. Toen de overstap gemaakt naar IT-projecten.

Vervolgens bij Alliander aan de slag gegaan als Projectmanager van IT-projecten. Ik ben onder meer betrokken geweest bij het verslimmen van de secundaire installaties van onderstations.

Later kwam ik terecht bij Joulz in de functie van Teamleider Bedrijfsbureau. Deze afdeling hield o.a. grip op calculaties, projecten en onderhoudswerkzaamheden.

Nadat Joulz werd verkocht, ben ik aan de slag gegaan bij Stedin. Hier was ik verantwoordelijk voor de aanleg- en vervangingsprojecten in de regio Zuid. In de samenwerking met aannemers, waterbedrijven en andere partners lag een uitdaging: de bestaande systemen waren niet ingericht op flexibel samenwerken.

Rode draag in mijn werkervaring is dat ik bij alle werkgevers betrokken ben geweest bij innovatieve projecten, maar dat een digitalisering en versimpeling van het overkoepelende proces vaak achterbleef.

Bij al deze bedrijven viel mij op dat de energiewereld vertrouwd is met de techniek, maar er nog veel te winnen is in het digitaliseren en automatiseren van de operationele werkprocessen. Iedereen wil graag zinvol werk doen. Het is dan ook zonde en niet meer van deze tijd om medewerkers data over te laten kloppen, of informatie te laten uitwisselen via bewerkelijke Excels en e-mails. Die tijd kan bijvoorbeeld beter worden besteed aan het sturen op het tijdig voorbereiden van projecten in de uitvoering. Ik ben heel blij als het lukt om mensen de ‘regie’ te laten voeren over hun eigen werk. Dat is in zekere zin ook het idee achter Infradock.”

Hoe is Infradock ontstaan?

‘’Tijdens mijn jaren bij Stedin nam het werk onwijs toe en die ontwikkeling zou zich volgens de prognoses alleen maar doorzetten. Dit bracht de vraag met zich mee hoe we dit moesten aanpakken.

Binnen Stedin is toen besloten om de regie en uitvoering verder te scheiden; de werkvoorbereiding kwam bij de aannemers te liggen. Zij hadden hier immers de meeste ervaring mee.

Echter was hier meer samenwerking en informatie-uitwisseling voor nodig: ‘’Hoe richten we dit slim in?’’. We wilden af van het oneindig overtypen van informatie en het versturen van documentatie via e-mail.

Buiten in de uitvoering had men al goede gereedschappen om het werk uit te voeren, maar binnen miste er een aantal handige digitale gereedschappen. Bij Stedin was er destijds een interim-CIO die dit ook inzag en er is hierop besloten te investeren in IT.

‘’Schalen doen we door goede en werkbare middelen te gebruiken’’ Thomas van der Knaap

Het idee ontstond om een platform te ontwikkelen dat gebruikt kon worden door meerdere/alle partijen in de keten. Vanuit hier is Infradock ontstaan.

We hebben een plan gemaakt en deze gevalideerd – ‘’proof of concept’’. Dat is inmiddels ruim twee jaar geleden.’’

Wat is de missie van Infradock?

‘’Wij willen de energietransitie in Nederland versnellen door de eindgebruiker centraal te stellen, handmatige handelingen te elimineren en een gebruiksvriendelijk platform met SMART producten te bieden.

Dit doen we onder andere door het ontwikkelen van een schaalbaar platform dat flexibel samenwerken aan infraprojecten ondersteunt op een veilige en compliant manier.

Wij willen de mensen die de energietransitie waarmaken, voorzien van de juiste gereedschappen om hun werk slimmer en sneller uit te kunnen voeren. Daarom gaat de ontwikkeling in samenwerking met hen, de key-users.’’

Waar loopt het in de energietransitie momenteel vast?

‘’De energietransitie is complex met veel verschillende stakeholders. Dit maakt dat er niet één goede oplossing is. Daarnaast zitten we midden in de transitie dus de code (hoe dit probleem moet worden aangepakt) wordt gaandeweg gekraakt.

Waar het ook vastloopt is bij de informatiedeling: dit is nog te verspreid en gescheiden. Door een platform te bieden waar de data vanuit verschillende bedrijven en hun onderdelen samenkomen – assetmanagement, operatie, finance – kan dit effectiever worden verwerkt.

Digitalisering is een van de sleutels van de energietransitie. Hiermee kunnen we overbodige handelingen, zoals informatie-uitwisseling via e-mail en Excel, automatiseren en de focus leggen op het efficiënter en sneller uitvoeren van infraprojecten.

Met Infradock onderzoeken we waar de versnellingen liggen en brengen we dit samen met de input vanuit de praktijk. Hiermee creëren we een oplossing die gefocust is op resultaat’’

“Het implementeren van IT is geen doel op zichzelf, het gaat om het te behalen resultaat” Thomas van der Knaap

Wat biedt Infradock voor uitkomst?

’Met ons platform willen we tijd-en kostenbesparingen realiseren en een zogeheten ‘wereldstekker’ bieden voor infraprojecten. We creëren met verschillende partijen een plek waar ze op een flexibele en veilige manier kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen.

De voorbereiding en uitvoering ligt bij de aannemer, de netbeheerder richt zich voornamelijk op de regie. Infradock zorgt ervoor dat er altijd automatisch volgens contractafspraken wordt gewerkt, het ondersteunt bij werkvoorbereidende taken, zoals het opstellen van calculaties voor meerdere partijen, materiaalbestellingen en andere administratieve taken. We leveren een oplossing voor de gehele keten; van begin tot eind.

Verder vormt Infradock de single source of truth t.a.v. gemaakte afspraken en master data zoals prijzen en materialen.

Op deze manier doen de verschillende partijen waar ze goed in zijn en gaat er niet onnodig extreem veel tijd verloren aan administratieve taken.”

Hoe zetten jullie de gebruiker centraal?

Met onze oplossingen zetten we niet de systemen van de verschillende bedrijven in het middelpunt, maar de mensen die ermee moeten werken. Soms wordt al wel informatie over het resultaat van werkprocessen digitaal uitgewisseld. Maar medewerkers kunnen zo nog

efficienter samenwerken. Aannemers werken voor verschillende bedrijven. Daarbij duizelen ze van de inlogcodes en heeft ieder bedrijf weer eigen werkmethodes en systemen. Zeker als medewerkers werk moeten uitvoeren voor of namens andere bedrijven, in de werkvoorbereiding, uitvoering en oplevering van projecten. Dat is natuurlijk totaal niet efficiënt.

Met ons platform hebben samenwerkende partijen in een contract één inlog met daarachter uniforme functionaliteit van Infradock. Dit wordt in de toekomst aangevuld met functionaliteiten van de deelnemende partijen en van derden. Oftewel een echt ecosysteem. Dit toegangsproduct heeft heet dan ook SMART Access.

Van daaruit bieden we één manier van werken. Ongeacht of het nu voor water, elektra of gas is en een solo-opdracht of combinatie. Dat maakt het makkelijk om op te schalen met extra capaciteit.

We verbinden niet alleen de gehele keten met elkaar, maar ook de verschillende afdelingen: “van asset management en operatie tot finance.

En jullie zijn in het afgelopen jaar live gegaan?

‘‘Klopt, we zijn live met ons platform genaamd ‘’SmartInfra’’. Inmiddels wordt deze actief gebruikt door ruim 600 gebruikers en wordt er reeds in ruim 1000 infraprojecten samengewerkt via het platform.’’

Wat zijn de eerste reacties uit de praktijk?

‘’In het afgelopen jaar hebben we mooie stappen gezet, maar dit is pas het begin. De eerste verbeteringen en optimalisaties zijn al zichtbaar en hier zijn we continu mee bezig.

Dit doen we samen met de ‘’key-users’’ ofwel gebruikers bij de aannemers en netbeheerders.

Het is voor de gebruikers ook wennen: aan de functies, mogelijkheden en hun rol in het geheel waarbij regie en uitvoering is gesplitst. Daarom hebben we ook veel aandacht voor UX (User Experience) en hebben we recent een Implementatiemanager aangenomen. Zo kunnen we extra ondersteuning bieden bij implementeren van het platform en zorgen dat gebruikers sneller up to speed zijn in het werken met ons platform.

We hebben al een aantal van de eerste gebruikers (en criticasters) fan kunnen maken. Het platform is ‘’in progress’’ en samen met de gebruikers willen we blijven optimaliseren. ’’

Een kleine terugblik: kun je 2024 omschrijven in 3 woorden?

‘’Iets meer dan drie woorden, maar: we zijn live, we ontwikkelen door en hebben een mooi team met een unieke combi van zowel diepgaande business als IT kennis om de juiste vertalingen te kunnen maken. Hierdoor zijn wij in staat om super snel toegevoegde waarde te leveren aan de operatie.’

En tot slot: waar kijk je het meest naar uit in 2025?

‘’Dat we samen met de aannemers en netbeheerders tot een product zijn gekomen waar we aantoonbare impact mee maken. Alle mensen in de uitvoering herkennen natuurlijk wel de uitspraak: ‘dat heb ik nu al meerdere keren aangegeven maar er wordt niets mee gedaan’. Met onze aanpak, waarbij we verbeteringen van de gebruikers daadwerkelijk doorvoeren in onze producten, zorgen wij ervoor dat de gebruikers supporters zijn. Zij moedigen hun netwerk aan het platform te gebruiken en samen met ons nóg beter te maken. Wij willen het digitale gereedschap bieden waarvan de gebruiker zelf aangeeft; ”dit helpt mij versnellen”’

Blijf altijd op de hoogte

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen over digitalisering in de energiesector? Meld je hier aan.

Infradock updates

Naar ons blog